Pirinac

Go down

Pirinac

Post by Viki on Tue Apr 08, 2008 12:25 pm

Pirinač danas predstavlja osnovnu hranu polovine čovečanstva. On je, posle pšenice, najrasprostranjenija zitarica. Skrob iz pirinča lakše se vari od onog iz testenine i krompira, a pruža duži osećaj sitosti.

Integralni pirinač je jedna od nastarijih uzgajanih biljaka, koja predstavlja najidealnije izbalansiranu namirnicu i najzdraviji je zato što obiluje biljnim vlaknima i drugim dragocenim supstancama, među kojima su i liponska kiselina, koja oslobađa jetru od toksičnih materija i poboljšava apsorbovanje hranljivih sastojaka, kao i gamaoritanol, moćni antioksidans.
Pirinač sadrži aminokiseline, protein, calcijum, gvoždje, vitamin B i minerale. Od minerala, obiluje selenom, strukturnog elementa enzima glutationa, koji štiti organizam od tumora.

Smedji, integralni pirinač je prehrambeno mnogo vredniji od belog pirinča. I kod ove je žitarice čovek učinio svoju klasičnu grešku: plod, koji je u prirodi izrazito vredan i bogat važnim hranjivim materijama, kroz proces rafinisanja se bitno osiromašuje, što dovodi do celog niza problema vezanih za korištenje rafinisane hrane.

Po svojoj hranjivoj vrednosti , paraboiled pirinač nalazi se između integralnog (smeđeg) i belog pirinča. Priprema se posebnim postupkom parenja i da bi se sačuvale hranjivi sastojci. Naime, dok je pirinač još u ljusci, on se namače, pari i suši kako bi se u tom procesu, pre ljuštenja, "naterao" prelazak hranjivih sastojaka iz ljuske u jezgro.
Stoga ukoliko recept zahteva beli pirinač koristite radije paraboiled.

Pri sastavljanju svakodnevnih jelovnika bitno je Belančevine iz pirinča slagati i udruživati s onima iz mahunarki, čime dobijamo celovit unos svih potrebnih aminokiselina.

Pirinač se deli na četiri grupe u zavisnosti od veličine zrna:
1. Kratko zrno je najmanje i najtvrdje a sadrži najviše minerala i visok nivo glutena. Prirodno je slatkastog ukusa i preporučuje se za svakodnevnu upotrebu.
2. Srednje dugo zrno pri kuvanju postaje malo mekše i više vlažnije nego pirinač kratkog zrna. Preporučuje se za svakodnevnu upotrebu.
3.Dugo zrno je lako i kašasto kad je skuvano, pa se preporučuje u toplim podnebljima. Može se koristiti za pudinge i poslastice.
4.Slatki pirinač sadrži najviše glutena i bogat je proteinima. Može se nekad pripremati za obrok, pogotovo pomešan sa pirinčem kratkog zrna. Od njega se pravi moči (mochi), praznična jela itd. Preporučuje se za decu, bebe i dojilje zbog svog hranjivog sastava.

Pirinač se drži na hladnom, tamnom mestu u dobro zatvorenoj posudi. Treba ga držati odignutog od poda da bi se sačuvao od vlage.

Ukoliko pirinač sameljemo, dobit ćemo izuzetno pirinčano brašno koje je odlično za pudinge i kolače.

Kod nas možete nabaviti: integralni pirinač duguljastog i okruglastog zrna, parbolied pirinač, bio-integralni pirinač, pirinčane integralne pahuljice itd.
avatar
Viki
Admin
Admin

Female
Number of posts : 1898
Age : 45
Lokacija : Smederevo
Reputation : 0
Registration date : 2008-03-11

View user profile http://varjaca.roomforum.com

Back to top Go down

Re: Pirinac

Post by Viki on Tue Apr 08, 2008 12:26 pm

PIRINAC SNIZAVA VISOKI PRITISAK

Kada skoci pritisak odmah treba primeniti dijetu s pirincem. Jednostavno,bolesnik treba 2-3 dana da jede samo dobro raskuvan i neslan pirinac a uz to da pije neki odbiljnih cajeva za snizavanje visokog pritiska.

PROTIV DUGOTRAJNE DIJAREJE

Mesavinu od 3 supene kasike samlevenog u brasno zrna pirinca (neglaziranog)i isto toliko samlevene zobi preliti sa litrom kljucale vode i ostavitida odstoji poklopljeno dva sata. Kada se ohladi dodati sok od drenjine,dunje ili trnine pa jesti ovu kasu tri puta dnevno pre jela.

PROTIV KATARA DEBELOG CREVA

Samleti sitno 4 kasike pirinca, dve velike kasike korena koprive i dve
bobice borovnice. Ova mesavina prelije se s litrom kljucale vode i nakon dva sata se procedi i zasladjeno medom od heljde pije u toku dana.

PROTIV PORASTA URINA U KRVI

Uzeti solju pirinca, koren i list persuna i celera pa to lagano kuvati
u litri vode. Kada se pirinac raskuva procediti i piti vise puta dnevno
avatar
Viki
Admin
Admin

Female
Number of posts : 1898
Age : 45
Lokacija : Smederevo
Reputation : 0
Registration date : 2008-03-11

View user profile http://varjaca.roomforum.com

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum