--- Biber ---

View previous topic View next topic Go down

--- Biber ---

Post by Viki on Mon Mar 24, 2008 9:08 pm

BiberVeoma je malo zemalja u kojima se ne koristi biber. Po nekim statistikama, biber je najvise koriscen zacin na svetu. Poreklom je iz Indije, a spominje se u starim spisima, od pre 3.000g. U starom Rimu je bio najdragocenija i najtrazenija roba. Danas, najkvalitetniji biber stize iz Indonezija, ali su Indija i Brazil najznacajniji proizvodjaci.


Postoji vise vrsta bibera: crni, beli, crveni i zeleni. U stvari sve te "vrste" poticu od iste biljke, a razlikuju se po nacinu pripreme za trziste sto ima daje drugaciju aromu i stepen ljutine.


Crni biber nastaje od zelenih, nezrelih bobica koje se posle berbe suse na suncu i tako dobijaju tamno smedju boju, a povrsina im postaje hrapava i smezurana. Crni biber je najljuci od svih, Najbolje je da se melje pred samu upotrebu, jer jednom samleven brzo gubi aromu.
Zeleni biber je danas prilicno popularan posto ima veopma prijatnu aromu.Svez moze da se odrzi u frizideru samo do deset dana, zato se zelene bobice najcesce stavljaju u presolac i prodaju u bocicama,Beli biber se dobija od crvenih, zrelih bobica, koje se posle berbe ovlaze, spoljna opna nabubri i otpadne. bobice se potom suse. beli biber nije mnogo ljut, ali zato ima izuzetno jaku aromu.


Crveni biber se ranije, spremao za trziste isto kao i zeleni , tj. bobice su se stavljale u presolac Crvene bobice su veoma aromaticne i ljute. Danas je moguce pronaci u prodaji i susene crvene bobice, medjutim, to nije pravi biber, vec biljka Chinus molle. Zrnca te biljke su takodje ljuta, a miris je izmedju mirisa bibera i limuna.


Takodje postoji i kajenski biber, koji potice iz Juzne Amerike, pravi se od mlevene ljute cili paprivice, kao i piment, koji je takodje poreklom iz Amerike. Najbolji je onaj sa Jamajke - ima ukus biberam a miris mesavine bibera, muskata, cimeta i karanfilica. Koristi se za zacinjavanje najrazlicitijih jela, kao i kobasica.
avatar
Viki
Admin
Admin

Female
Number of posts : 1898
Age : 44
Lokacija : Smederevo
Reputation : 0
Registration date : 2008-03-11

View user profile http://varjaca.roomforum.com

Back to top Go down

Re: --- Biber ---

Post by Viki on Fri Mar 28, 2008 11:44 am

Biber (Pepper)

Biber je zrno tropske biljke penjačice Piper nigrum koja raste u Indiji i Aziji. Zrna bibera mogu biti crna, bijela, zelena i ružičasta. Zelena zrna su nezrela zrna koja su sasušena zamrzavanjem. Crna zrna su zrela i otvorena zrna. Bijela zrna su zrela zrna koja su namočena kako bi otpala vanjska ljuska i ostala samo jezgra. Ružičasta zrna su zrna koja se obično čuvaju u octu. Crni biber ima oštar, snažan ukus i miris, bijeli biber je ljući od njega, a zeleni biber je blažeg i svježijeg ukusa.

Biber se može koristiti u svim vrstama jela sa mesom, peradi, ribom i povrćem. Ukusan je u jelima sa rižom i tjesteninom, jajima i sirom, kobasicama te supama. Ukus i miris bibera najviše dolazi do izražaja kada je biber svježe samljeven, neposredno prije dodavanja jelu.
avatar
Viki
Admin
Admin

Female
Number of posts : 1898
Age : 44
Lokacija : Smederevo
Reputation : 0
Registration date : 2008-03-11

View user profile http://varjaca.roomforum.com

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum